Ung Cancer

Ung Cancer är en verksamhet som jobbar för att förbättra villkoren och rent allmänt för dem som drabbas av cancer eller om du är cancer berörd och är mellan 16 till 30 år. Att vara cancer berörd kan innefatta två saker, antingen att du själv har drabbats av någon sorts cancer eller att en nära stående till dig har drabbats av den hemska sjukdomen. Detta skulle till exempel kunna vara någon av dina föräldrar, syskon eller vänner.

Verksamheten har växt enormt sedan 2010

De som jobbar på Ung Cancer jobbar ideellt och organisationen har inga kopplingar eller är bundna till politik eller religion. Ung Cancer startades 2010 och sedan dess har verksamheten växt enormt mycket. Numera samlas tusentals unga vuxna cancer berörda genom olika mötesplatser, både fysiska och nätbaserade och berättar om sina erfarenheter och massor med annat. Av dessa möten på olika mötesplatser lär sig Ung Cancer varje dag nya frågor och problem som uppstår när en ung vuxen drabbas av cancer eller blir cancer berörd. Denna kunskap som de får av allas bidrag ger Ung Cancer en bättre uppfattning om hur det är att leva med detta och vilken rehabilitering som fungerar bättre än andra. Detta i sin tur gör att Ung Cancer vet vad som krävs för att skapa en förändring i samhället som gör det lättare mestadels mentalt men även fysiskt för de cancer berörda. Ung Cancer sprider vidare kunskap som har fått genom dessa möten med unga vuxna och ger kunskapen till andra som behöver den. Organisationer tror på att kunskap ökar förståelse samtidigt som den minskar rädslan. Eftersom att många som har drabbats av cancer eller ett någon nära stående har drabbats kan känna sig rädda och har ingen aning om hur ila det är eller vad som kommer hända. Med Ung Cancers hjälp kan du lättare ta dig igenom din sjukdom eller stötta den som har drabbats men framför allt dig själv. Stötta dig själv och få goda råd och tips.

Arbetar mot att bryta normer

Ung Cancer arbetar tillsammans med unga cancerberörda vuxna, vården och andra myndigheter som är en del av samhället. Det gör Ung Cancer för att förändra det som behöver bli bättre i samhället. Då gäller inte de allt såklart utan bara det som de cancer berörda märker av, mestadels inom vården men även andra myndigheter som ger bidrag och eventuellt tar hand om pappersarbetet. Ung Cancer arbetar även med att bryta normer och beträda orörd mark. Med det menas att de testar andra vägar som inget tidigare har testat samt att man bryter de vanliga rutinerna som sker runt det här ämnet.

Ung Cancer har även tagit fram ett armband som du säkert känner igen. Ett så kallat ”Fuck Cancer” armband som är tillverkade i pärlor med olika färger där det även sitter pärlor på dom visar bokstäver. Dessa bokstäver, som du säkert förstår, bildar tillsammans ”Fuck Cancer”. Du som cancer berörd men även ni alla andra som inte är speciellt berörda utan bara vill stöta varsamheten kan köpa ett sånt här armband. Då går pengarna till organisationen samt till dem som har drabbats av cancer, för de behöver all hjälp de kan få.

armband