Shopping mot Cancer

Årligen genomförs det ett flertal galor, konserter och större insamlingar till förmån för Cancerfonden. Dessa skapar stora summor till den forskning som ligger till grund för de framsteg som sker inom behandling av sjukdomen. En hel del privatpersoner väljer även att månadsvis ge pengar till cancerfonden för att stödja deras verksamhet. Detta inte minst personer som själva har eller haft cancer samt deras anhöriga.

Ännu ett sätt stödja cancerfonden är att använda något av de två kreditkort som automatiskt ger pengar till dem. Man kan även ge genom att köpa produkter från deras webbshop.

Kreditkort – Ge när du handlar

Nallekortet

Nallekortet är ett kreditkort som ges ut i ett samarbete med Barncancerfonden. Varje gång som kortet används så skapas en bonus på 0,5% av den summa som man köper för. Denna bonus skänks sedan till Barncancerfonden. En person som handlar för 20.000kr en månad kommer därmed automatiskt att skänka 100kr den månaden till fonden. Totalt blir det därmed 1200kr per år. Detta utan att det kostar något extra för personen. Ett enkelt sätt att kunna ge lite extra – utan att behöva betala för det.

Supreme Card Woman

Kortföretaget Supreme har länge haft fokus på att kunna erbjuda kreditkort som stödjer välgörande ändamål. Under en period hade de exempelvis Supreme World Green som gav pengar till skogsplantering. Detta kort lades däremot ner och idag (2016) finns bara Supreme Card Woman kvar. Ett kort som skapar ett ganska stort mervärde för forskningen om bröstcancer.

Varje gång ett köp genomföras med kortet ger kortföretaget 1kr till kampanjen ”Rosa Bandet” som drivs av Cancerfonden. En kampanj som går ut på att samla in pengar till forskning kring bröstcancer då denna cancerform är den vanligaste cancerformen hos kvinnor.

En person som handlar med kortet i genomsnitt tre gånger per dag (många gör betydligt fler köp) skulle därmed automatiskt ge 90kr per månad till fonden. Detta utan att behöva betala något.

Utöver detta bidrag samlas även poäng på alla inköp. En krona ger en poäng. Dessa poäng kan växlas in mot böcker, köksredskap, presentkort eller just till välgörenhet. För 10.000 poäng kan exempelvis 100kr skänkas till cancerfonden.

Om personen ovan handlar för 20.000kr per månad (tre kortköp per dag) och skänker sina poäng till cancerfonden kommer fonden att få totalt 290 (90+200kr) per månad. På ett år ger detta 3480kr till forskningen mot cancer – utan att kortägaren betalat en krona till välgörenhet.

Med den summan kommer Supreme Card Woman högst upp på listan över ”bästa kreditkortet för välgörenhet” i en oberoende jämförelse. Detta då enbart med fokus på hur stor summa som ges till de olika välgörenhetsorganisationerna.

Köpa varor från Shopen

Vad ger man någon som har allt? Varför inte liv?

Genom Cancerfondens onlineshop kan man köpa produkter där stora delar av försäljningspriset går till cancerfonden. Utbudet varierar något och är uppdelat i kategorierna ”Böcker” samt ”Övriga presenter”.

Böcker

De böcker som erbjuds är oftast gratis. Det är böcker som vänder sig till både unga och gamla där alla böcker har fokus på att stödja och hjälpa människor som har cancer och människor i deras närheten.

Övriga presenter

Bland övriga presenter finns allt från billigare handdukar till betydligt dyrare cyklar. Fördelen är att man kan köpa vettiga julklappar och presenter som även skapar ett mervärde för cancerfonden. På varje produkt nämns hur mycket den kostar och hur mycket av detta som skänks till fonden. Exempelvis finns läderhalsband för 100kr där 64kr går till fonden och en kökshandduk för 150kr där 80kr går till fonden.  Den dyraste produkten år 2016 var en Trek Domane 2.3 – Ride of Hope Edition – sportcykel. Cykeln kostade 8240kr varav hela 6000kr gick till fonden.

Bidrag – utöver de vanliga

I en recension av Nallekortet skriver recensenten”Se användandet av kortet som en bonus utöver de gåvor som annars ges till fonden” och det är verkligen så som denna ”bonus” ska ses. Detta oavsett om man ger via kreditkortet eller via shopen.

Cancerfonden behöver regelbundna gåvor och bidragsgivare som är beredda att ge en fast summa varje månad. Genom att används kreditkorten som nämns ovan, eller köpa produkter från deras webshop, kan extra bidrag ges till cancerfonden. Men en rekommendation är att inte se detta som ett ”istället för” bidrag – utan som en bonus.