Sålde sin OS-medalj för att hjälpa en sjuk pojke

OS-medaljören Piotr Malachowski som tog OS-silver i Rio 2016 har sålt sin OS-medalj på auktion i Polen för att kunna betala en treårigs killes cancerbehandling. Piotr säger till BBC att hans silvermedalj är mycket mer värd nu än vad den var för en vecka sen, då han stod på prispallen i brasilianska staden Rio de Janeiro. Piotr Malachowski är en diskuskastare från Polen som endast kastade 82 centimeter kortare än vinnaren som samma dag tog OS-guld. Piotr berättar även att vinna en OS-medalj är den största dröm som en idrottare kan ha. Givetvis gick han för guldet och han gjorde allt som stod i hans makt för att nå dit, men det räckte endast till en andraplats. Men dock är han en vinnare i hemlandet Polen som hyllade Piotr dagarna långa efter Rio. Dock som du tidigare läste så auktionerade Piotr bort medaljen för att hjälpa en cancerdrabbad pojke. Pojken är tre år och heter Olek Szymanski. Cancern han lider av är livshotande och är en form av ögoncancer som behöver behandlas av specialistläkare. Därför behöver hans familj hjälp med att betala behandlingen eftersom den är utomlands samt att betala resan dit, hem samt boende. Denna cancer behandling är nödvändig för att treåriga pojken Olek ska överleva. Familjen behövde ungefär 700 000 kronor för att kunna rädda livet på sin son.

Sålde medaljen för 160 000

Piotr Malachowski bevisade att tillsammans kan vi göra under och tillsammans kan vi förändra saker. Sin OS-medalj han vann i Rio för 160 00 kronor. Det är en enorm summa pengar men ändå fattades det lite mer än 500 000 innan pojkens liv hade en möjlighet att räddas. Piotr gav inte upp och det var då som han skapade en Facebooksida som han vädjade om hjälp. Efter ett tag hade man lyckats komma upp i 700 000 kronor med hjälp av personers bidrag. Allt detta ledde till att det tillslut gick att rädda treåriga pojkens liv. Piotr säger till BBC som du tidigare läste att vi alla människor tillsammans kan göra under och att hans OS-silver medalj är värt så mycket mer idag än vad det var när han vann den. Han säger även att värdet på OS-medaljen är lilla treårige Oleks liv och hälsa.

Inte bara en OS-hjälte längre

Detta har givetvis fått många människor att lyfta sina ögon och numera ses Piotr Malachowski som en hjälte och inte bara en OS-hjälte. Detta är bland det finaste man kan göra när det gäller att hjälpa människor. Som du tidigare läste i texten så är alla idrottares dröm att vinna en OS-medalj men det är en väldigt liten del som uppfyller den. Piotr som lyckas uppfylla sin dröm väljer alltså att sälja en av alla bevisen på att han är näst bäst i världen för att rädda en pojken liv. Det är otroligt starkt och omtänksamt gjort. Givetvis är han fortfarande näst bäst i världen när det gäller hans klass i diskus, han har fortfarande vunnit en OS-medalj, bara att han inte har den längre.

 

medal-646943_1920